با رونق گرفتن مد و فشن و افزایش برندهای ایرانی در این چندسال اخیر، رقابت بین برندها و فروشگاه های لباس بیشتر از گذشته شده. تو این مقاله قراره راجع به شغل «استایلیست» صحبت کنیم و نقش کلیدیاش در برند و فروشگاه، که چطور میتونه شما رو از بقیه رقبا جلو بندازه و ظاهری لوکس رو برای برندتون ایجاد کنه. استایلیست بودن با اینکه شغلی حیاتی در صنعت مد و فشن کشورهای خارجی است، متاسفانه در اینجا توجه لازم رو نتونست کسب کنه. اما چیزهای ناشناخته و به روز مثل استفاده از استایلینگ و یک استایلیست در بازار کاری هم یک فرصت جدید رو به شما میده تا بیزینس خودتون رو چند قدم جلوتر از رقبای خودتون نشون بدید. در ادامه مقاله ده دلیل رو برای اینکه چرا به استایلیست در برند و فروشگاه خودتون نیاز دارید بررسی کردیم.
این مطلب در دسته بندی استایلینگ و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
1-شرایط اقتصادی
در جامعه امروزی در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و معیشتی مردم برای تولید کنندگان پوشاک و فروشندگان قابل اهمیت است. در شرایطی که توان خرید مردم کم میشه، لباسها در الویت سبد خرید قرار نمیگیرن پس مردم سعی میکنن تا هوشمندانه تر از قبل خرید کنن. در کنار آیتمهایی که مشتریان برای پرو یا دیدن اجناس انتخاب میکنن، شما به یه استایلیست نیاز دارید تا با استفاده از مهارتهاش بودجه مشتری رو بسنجه و مناسب با اون بتونه آیتم هایی رو گزینش کنه که هم بیشترین فروش رو برای شما بدست بیاره و هم مشتری خرید هوشمندانهتری داشته باشه. با داشتن یه استایلیست حرفهای در همچین مواردی، مشتری با هر بودجهای که باشه دوست داره شما رو انتخاب کنه چون شما به نیاز انها و توانایی خریدشون به بهترین شکل توجه کردین.
2-تاثیرات مد پایدار
اغلب ما با اینکه ورزش حرفه ای نمیکنیم، اما پیاده روی،دو طولانی مدت،حلقه زدن و… دوست داریم انجام بدیم. این مثال برای طرفداران مد پایدار هم صدق میکنه. افرادی که رسما نمیتونن جزو دسته مد پایداریها قرار بگیرن، ممکنه از سر تاثیرات اون، تو هنگام خرید دقت بیشتری داشته باشن. ممکنه از خریدن لباسهای غیر ضروری اجتناب کنن، حواسشون به پارچه استفاده شده باشه،کیفیت رو بسنجن و…
داشتن یه استایلیست در این مواقع، به مشتری در باب سوالاتی که براش پیش میاد کمک میکنه. همینطور میتونه با حرفایی که میزنه ارزش واقعی یک پوشاک رو برای خرید افزایش بده و مشتری رو برای خرید به صرفه راهنمایی کنه. بیشتر ماها موقع خرید اطلاعات کاملی از چیزی که میخریم نداریم، مثلا چطور شسته میشه؟ چطور بهتر میشه ازش نگه داری کرد؟ چقدر برامون میمونه؟و… جواب دادن به این سوالات از طرف شخصی که در این مسائل سررشته داره، باعث میشه تا مشتری خریدهای بعدیش رو پیش شما گارانتی شده بدونه.
3- مشورت یک استایلیست به صورت رایگان
فرقی نمیکنه ما با کسی بریم خرید یا خودمون تنهایی، مشاوره رایگان، مثل شکلات نذری هست که نمیخوای ردش کنی. “بهم میاد؟” اولین سوالی هست که مشتری موقع پرو یا انتخاب یه لباس براش به وجود میاد. ممکنه در بازه زمانی انتخاب لباس، سوال “بهم میاد”، تصمیم به خرید و پرداخت نهایی، مسیر ذهنی مشتری به کلی عوض بشه. تا زمانی که هزینه لباس پرداخت نشده، چطوری میتونیم مشتری رو روی نظرش ثابت نگه داریم؟ چطور میشه فروش بیشتری داشته باشیم و با اون شلوار آبی، جورابهای آبی رو هم بفروشیم ؟
استایلیست میتونه در حد خودش پرداخت نهایی رو برای شما تضمین کنه.
جواب دادن به دغدغههای مشتری و یه مشاوره حرفه ای در مورد ویژگیهای ظاهری مشتری، میتونه هم انتخاب مشتری رو به سمت یه لباس سودمندانه تر برای(فروشنده) و هم مناسب تر برای(مشتری) هدایت کنه.
مشتری شما بعد از نهایی کردن خریدش، مطمئن هست که فکر پس دادن یا تعویض به سرش نمیزنه و همیشه از این «نذری»استفاده میکنه.
4- ظاهر حرفه ای و لوکس
کسب جایگاه اجتماعی رده بالا در بین رقبا، برای هر برندی اهمیت زیادی داره. حالا تصور کنید وقتی بقیه شما رو میخوان معرفی کنن، شما یه خصوصیت متمایز از کیفیت و قیمت و مشتری مداری داشته باشید. خصوصیتی که هم شمارو حرفه ای نشون میده هم برای مشتریها هیجان انگیزه و مهمتر از همه، شما رو لوکس نشون میده. این میتونه داشتن استایلیست و مشاور خرید در برند شما باشه. اختصاص دادن تایم به مشتری و ارزشمند دونستن جایگاه مشتری در برند شما، حتی برای کسانی که مخاطب فروش شما نیستن، حرکتی به روز در جامعه ماست و برای کسانی که شیفته اسم و رسم و خدمات حرفه ای هستن میتونه جذاب باشه. شما حتی اگه تنها یک فروشگاه لباس باشید و فاقد برند مشخص باز هم استخدام یک استایلیست در کنار خودتون شما رو خاصتر از دیگران میکنه.
مشتریان سردرگم
این مشتریان وارد فروشگاه شما میشن، پیج و سایت شمارو اسکرول میکنن، انگاری از همه محصولات خوششون میاد ولی نمیدونن دقیقا کدوم رو باید بخرن. ممکنه هم در اخر به خاطر واضح نبودن نیازشون، با اینکه از فروشگاه شما خیلی خوششون اومده، بدون خرید اون رو ترک کنن. استایلیستی که بتونه این مشتریان رو با پرسیدن چند سوال حرفه ای راجع به شخصیت و سلیقهشون راهنمایی کنه، یعنی کمتر کسی وارد فروشگاه شما میشه و دست خالی از اون بیرون میره. بیشتر ادمها از اینکه درباره سلیقه و علایقشون حرف بزنن به شدت خوششون میاد و این حرکت میتونه تاثیر بسزایی روی بهبود تجربه مشتری داشته باشه.
مشتریان با هدف نامشخص
یه مدل از مشتریان وارد فروشگاه شما میشن که برای مثال میدونن میخوان شلوار بخرن، ولی از مدلش مطمئن نیستن. تو فکر این هستن چه مدلی به لباسای دیگشون هم میاد و هم به صرفهست. ولی از یه طرف ممکنه به خاطر پیدا نکردن اون مدل مناسب از خرید منصرف بشن. استایلیست خوب اینجا میتونه کمک کنه که چطور چیزی که مشتری میخواد رو به دستش بده، حتی اگه خودش نمیدونست که اون مدل نیازش هست.
7- استایلیست انالیزگر
استایلیست شما با کسب تجربه در مدت زمانی کوتاه، میتونه آنالیز کنه که چه چیزهایی نیاز فروشگاه شماست و چه چیزهایی نه. اون با دیدن خریدهایی که انجام میشه و نحوه برخورد مشتری ها در مقابل لباسها، برای تیم طراحی و تولید بسیار مفید واقع بشه. میتونه مشتریان هدف شما رو در هنگام برخورد و خرید بهتر بشناسه و به تیم مشاوره بده. مثل اینکه چه چیزهایی ممکنه بیشتر مورداستقبال قرار بگیره و چه چیزهایی نه. آشنایی استایلیست با بازار مخاطب شما، حجم کار، استرس و هزینههای اضافی رو از تیم کم میکنه.
8- طراحی و تولید بهتر
استایلیست میتونه طراحی و تولیدات شما رو هدفمند تر کنه. اینکه چطور لباس های تولید کنید که مکمل هم باشن و مشتری بتونه تو مغازه شما استایل خودش رو کامل کنه، و هم اینکه راحت تر لباسها در کنار هم ترکیب بشن و بتونید چند محصول رو با مشورت استایلیست در کنار مشتری، با هم به فروش برسونید.
9- آشنایی با ترندهای روز
استایلیستها با آگاهی که از ترندهای مد روز فشن دارن،کمک قابل توجه ای رو میتونن هم به عوامل فروشگاه و برند برای تولید و فروش اجناس، هم به مشتری در جهت انتخاب بهترین رنگها، پترنها و طرحهایی که مناسب فصل و در عین حال به روز هستن عرضه کنند.
10- مرچندایزینگ فروشگاه
استایلیست میتونه نقش یک مرچندایرز رو هم در فروشگاهتون داشته باشه. اگه با مرچندایزینگ اشنا نیستید این مقاله رو از همکاران ما برای افزایش اطلاعاتتون بخونید.
در این ده مورد نگاهی کلی به مهارتهای استایلیست داشتیم که میتونه اثرات مستقیم و مثبتی روی برند و فروشگاه شما داشته باشه. به عنوان فروشنده یا خریدار ایا تابحال به این فکر کردین که پروسه فروش باید خیلی حرفه ای تر پیش بره؟ دوست دارین به عنوان استایلیست تو یه برند کار کنید؟
منتظر نظرات ارزشمند شما هستم.