به برندهای محبوبتان فکر کنید. برندهایی که در شبکههای اجتماعی دنبال میکنید و برندهایی که همیشه به سایر برندها ترجیح میدهید. از خودتان بپرسید که چه دلایلی باعث میشوند که این برندها در اولویت انتخابهای شما قرار گیرند؟ احتمالا پاسخ شما کیفیت، قیمت یا زیبایی محصولات آن برند است. اما واقعیت این است که انتخابها از ناخوداگاه ما نشات میگیرند. روانشناسی به نام کارل یونگ 12 آرکیتایپ شخصیتی را شناسایی کرده است که در اعماق ناخودآگاه همه ما قرار دارند. ما عمداً این کهن الگوها را مشاهده نمیکنیم، اما هر فرد با توجه به کهن الگوی ناخوداگاهش به سمت برندها و محصولاتی جذب میشود که با شخصیت، ارزشها و باورهای ریشه دار او مطابقت دارند. در این مقاله به طور کامل با آرکیتایپها و چگونگی استفاده برندها از آنها در صنعت مد آشنا میشویم.
این مطلب در دسته بندی برندسازی مد و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
آرکیتایپ برند چیست؟
آرکیتایپ برند، تعیین کننده شخصیت برند شماست. این کهن الگوها ارزش ها، باورها و ویژگی های برندتان را نشان می دهند. استراتژیستهای برندینگ برای ایجاد هویت برند، از میان 12 آرکیتایپ موجود در روانشناسی یونگ، کهن الگوی برندشان را طوری انتخاب می کنند که با مخاطبانشان مطابقت داشته باشد. به این وسیله برند مورد نظر از سایر برندهای رقیب در بازار متمایز میشود و مورد توجه قرار میگیرد.
آرکیتایپها، ویژگیهای شخصیتی انسانی به برند ها میبخشند و این موضوع در صنعت مد به طور ویژه تری جلوه میکند. همه ما شخصیتهای متفاوتی داریم و به طور خوداگاه و ناخوداگاه، با لباسهایمان تصویر خاصی را از خودمان به جهان نشان میدهیم. واضح است که به طور متقابل به برندهایی جذب میشویم که کهن الگویی را نشان میدهند که با تصویر ما از خودمان، احساسات و ناخوداگاه ما مطابقت دارد. برای مثال برند نایکی با شعار “just do it” کهن الگوی قهرمان را با مفاهیم تسلط، شجاعت و قدرت نشان میدهد. بنابراین مخاطبان اصلی این برند ورزشکاران هستند.
12 آرکیتایپ در برندسازی مد
حامی / مراقب
این کهن الگو حالتی دوستانه دارد و تمایل دارد به دیگران کمک کند یا از آنها در برابر صدمات مراقبت کند. از برند هایی با آرکیتایپ حامی میتوان به برند patagonia اشاره کرد که پوشاک و تجهیزات ورزشی تولید میکند.
عاشق
این آرکیتایپ به دنبال رضایت احساسی، عشق میدهد و عشق دریافت میکند. از برندهایی با این شخصیت میتوانیم Victoria’s secret، Coco chanel و La perla را نام ببریم. این برندها به طراحی احساسی و رمانتیک و همچنین استفاده از پارچههای مجلل مانند ابریشم شناخته شدهاند. همچنین مشتریانی را جذب میکنند که در انتخاب لباسهای خود احساسات و اشتیاق را اولویت قرار میدهند.
خلق کننده
برند هایی با آرکیتایپ آفرینشگر، شیفته ی خلاقیت و نوآوری هستند. آنها از تخیلاتشان الهام میگیرند و رویاها را به واقعیت بدل میکنند. از برند های خلاق addidas، under armou و vans را نام برد.
معمولی
خودش را همان طور که هست میپذیرد و به راحتی با همه ارتباط برقرار میکند. برخی از برندهای لباس هم دارای کهن الگوی معمولی هستند. از میان این برندها میتوان به Gap وH&M اشاره کرد. این برندها طرح های کلاسیکی را ارائه می دهند که برای طیف وسیعی از مشتریان در دسترس و مقرون به صرفه باشد. این برندها راحتی و عملکرد لباس ها را در اولویت قرار می دهند و آنها را به انتخابی مناسب برای لباس های روزمره تبدیل می کنند. آنها برای مشتریانی که سادگی، راحتی و مقرون به صرفه بودن را در انتخاب مد خود در اولویت قرار میدهند، جذاب هستند.
جستوجوگر
تمایل اصلی برند هایی با این آرکیتایپ، اکتشاف است. آنها نسبت به همهچیز کنجکاوند و به دنبال استقلال هستند. برای مثال برندهای timberland و columbia برندهایی با ارکیتایپ جستوجوگر هستند و در ذهن مخاطب یادآور ماجراجویی، اکتشاف و استقلال هستند.
دانا
به دیگران کمک میکند تا دنیای خود را بشناسند. Patagonia، The North Face و REI از این قبیل برندها هستند. این برندها در تولید و بازاریابی پوشاک خود پایداری، مسئولیت زیست محیطی و آگاهی اجتماعی را در اولویت قرار می دهند. آنها برای مشتریانی که در انتخاب مد خود به شیوههای اخلاقی و سازگار با محیط زیست اهمیت میدهند و میخواهند تأثیر مثبتی بر جهان بگذارند، جذابند. آنها اغلب از مواد طبیعی استفاده میکنند، فعالیت و اکتشاف در فضای باز را ترویج میدهند و بر ارتباط با طبیعت و رویکرد کلنگر به زندگی تأکید دارند.
قهرمان
ویژگی بارز برندهای قهرمان شجاعت است. آنها برای بهبودی شرایط تلاش میکنند و روی باورهاشان پافشاری میکنند. از برندهایی با این آرکیتایپ میتوان برندهای Nike، Reebok و Levi’s را نام برد.
حاکم
حاکم همه چیز را در کنترل میگیرد و به آشفتگیها نظم میدهد. از میان برندهای لباس که الگوی حاکم دارند میتوان Ralph Lauren، BrooksBrothers و Hugo Boss را نام برد. این برندها در تولید و بازاریابی لباسهای خود، تجمل، پیچیدگی و انحصار را در اولویت قرار می دهند. آنها مشتریانی را جذب می کنند که به کیفیت، جایگاه و پرستیژ در انتخابهای مد خود اهمیت می دهند و می خواهند تصویری از قدرت و اقتدار به نمایش بگذارند. این برندها اغلب از مواد درجه یک استفاده می کنند و بر وقار و ظرافت تأکید دارند.
معصوم
این آرکیتایپ به دنبال اصالت، نیکی و شادی است. هدف اصلی برند هایی با این ارکیتایپ رضایت و رسیدن به آرمان شهر است. برندهای Anthropologie ,Free people وLululemon دارای کهن الگوی معصوم هستند.
دلقک
دلقکها در نگاه اول شاد به نظر میرسند و در لحظه زندگی میکنند اما از شکستن قوانین لذت میبرند و چیزی برای گفتن دارند. برخی از برندها که دارای کهن الگوی دلقک هستند عبارتند از Betsey Johanson, Moschino و Jeremy Scott . این برندها به دلیل استفاده از طرحهای بازیگوش و جسورانه، رنگهای روشن و چیزهای غیرمنتظره برای مشتریان شوخطبع و خلاق جذاب هستند.
جادوگر
جادوگر آمده تا تغییر و دگرگونی ایجاد کند. میخواهد کشف کند تا بتواند رویاها را به واقعیت تبدیل کند. برخی از برندهای لباس که دارای کهن الگوی جادوگر هستند عبارتند از Alexander McQueen، gucci و . vivienne westwoodاین برندها به دلیل طراحی های جسورانه و آوانگارد خود، که اغلب دارای عناصر غیرمنتظره هستند و مرزهای مد سنتی را جابجا می کنند، شناخته می شوند. آنها مشتریانی را جذب می کنند که در انتخاب مد خود به خلاقیت، فردیت و ابراز وجود اهمیت می دهند.
یاغی
از نام این آرکیتایپ واضح است که این یاغیها با شورش میخواهند قوانین را برهم بزنند. برخی از برندهای لباس که الگوی یاغی دارند عبارتند از Diesel، Allsaints و Urban Outfitters. این برندها طرح های عجیب و غیر متعارفی را ارائه می دهند که هنجارهای مد سنتی را به چالش می کشد. آنها فردیت، ابراز وجود و عدم انطباق در لباس های خود را در اولویت قرار می دهند. به همین علت آنها را به گزینه ای مناسب برای مشتریانی تبدیل می کند که می خواهند از بین مردم متمایز شوند. برندهای یاغی مشتریانی را جذب می کنند که منحصر به فرد بودن، خلاقیت و جسارت را در انتخاب مد خود در اولویت میگذارند.
در آخر
برندسازی مد پایه و اساس کل کسبوکار شما در صنعت مد است. درک آرکیتایپ های مختلف و مرتبط سازی آنها با ارزشها و شخصیت یک برند میتواند به شرکتهای مد کمک کند تا تصویر برند قوی و ثابتی ایجاد کنند که با مخاطبان هدف آنها هماهنگ باشد. استفاده از کهن الگوها در برندسازی مد به شما نشان میدهد چگونه از محرکهای عاطفی برای شناخت مشتری، اعتمادآفرینی و ایجاد روابط بلندمدت استفاده کنید