از دههی ۱۹۳۰، ذهنیت مخرب زیستمحیطی «بیشتر بخر، بیشتر دور بریز» به اشکال مختلف در هر صنعت و رسانهای رشد کرده است؛ چه از طریق سیاستهای از پیش تعیین شده، چه به علت پایین بودن کیفیت مواد اولیه. از طرف دیگر ذهنیت خرید درمانی، که توسط گروهی درمانگر به عنوان نوعی درمان و تراپی توصیه میشود؛ در مقابل این سیاستها، بحث سبک زندگی پایدار و در ادامه، مدپایدار مطرح است. در این مقاله ابتدا به تعریف مختصری از سبک زندگی و مد پایدار میپردازیم، سپس روشهای زندگی پایدار و همچنین خرید درمانی به سبک پایدار را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
این مطلب در دسته بندی مد پایدار و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
سبک زندگی و مد پایدار
سبک زندگی پایدار، یک روش زندگی است که بر کاهش استفادهی فرد و جامعه از منابع طبیعی تأکید دارد. در این سبک زندگی، تلاش افراد بر این است که با تغییر عادتهای رفت و آمد، مصرف انرژی، رژیم غذایی و … باعث کاهش ردپای کربن و میزان سموم آزاد شده در محیط شوند. در همین راستا مد پایدار جنبش و فرآیندی است که هدف آن دستیابی به یک صنعت مد بدون کربن است که بر اساس برابری، عدالت اجتماعی، رفاه حیوانات و یکپارچگی زیستمحیطی ساخته شده است. مد پایدار فراتر از پرداختن به منسوجات یا محصولات و ترندهای مد است. (همانطور که میدانیم صنعت پوشاک، بعد از صنعت نفت، آلودهکنندهترین صنعت در دنیاست!)
خرید درمانی
طبق مطالعهای در سال ۲۰۱۴ توسط دانشگاه میشیگان (University of Michigan)، خرید کردن میتواند به ما حس کنترل مثبت بر شرایط شخصی و محیطمان را بدهد و به کاهش حس غمگینی کمک کند. همچنین طبق استدلال اسکات بی (Scott B) روانشناس بالینی، خرید کردن میتواند اضطراب را کاهش دهد، همچنین باعث ترشح دوپامین در مغز ما میشود و یک حالت طبیعی به ما میدهد. ولی آیا خرید درمانی، یک درمان واقعی است؟ در حالی که مصرفگرایی و هرز خرید کردن مقابل سبک زندگی پایدار قرار دارد.
همهی ما به نوعی در یک بازهی زمانی قربانی خرید درمانی بودهایم (و یا هنوز هستیم!)، خریدی که بلافاصله احساس خوبی به ما میدهد. این احساس فقط «در آن لحظه» است، اما پیامد واقعی آن تعداد زیادی کالاهای غیر ضروری است. آماندا لی مک کارتی(Amanda Lee McCarty)، مجری پادکست Clotheshorse، بیش از 15 سال از خرید کردن به عنوان تراپی استفاده میکرده است. به گفتهی او، استفاده از خرید به عنوان روشی برای درمان خطرناک است. زیرا استفاده از خرید درمانی یک راهحل سریع و موقت است که حس رضایت آنی ایجاد میکند، در صورتی که ریشهی مشکلات سلامت روان خود را نادیده گرفتهایم. علاوه بر اینکه این حس رضایت آنی است و تأثیر ماندگاری نخواهد داشت، هم از نظر زیستمحیطی و هم از نظر مالی! اثر منفی خواهد گذاشت.
خرید درمانی به سبک پایدار
زندگی ماشینی و تبلیغات رسانهها باعث گسترش مصرفگرایی و استفاده از وسیلههای یک بار مصرف شده است که این یک حس ناپایدار و غلط است. ما باید بتوانیم مغزمان را دوباره آموزش بدهیم تا از سرعت مصرف پایینتری لذت ببریم و مطمئن شویم که فکرشده خرید میکنیم. تعدادی از راهکارها برای خرید آگاهانه را با هم بررسی میکنیم.
-
شناخت سیلوئیت اندام
به سیلوئیت کلی و چالشهای اندامی خود آگاه باشیم. با این آگاهی میتوانیم بر روی قسمتهای مورد علاقهی خود تأکید کنیم و یا چالشهای اندامی را بپوشانیم.
-
پیدا کردن استایل شخصی
با توجه به هویت، روحیات و علایقمان استایل شخصی و نحوهی پوششمان را پیدا کنیم.
-
ایجاد کمد کپسولی
با داشتن تعداد کمی آیتم اصلی مینیمال (و نه ترندی)، چندین لوک شیک و ساده خواهیم داشت که هیچگاه out of fashion نمیشوند. استفاده از اکسسوری، چاشنی هر لوک است که آن را از سادگی و یکنواختی در میآورد.
-
ترجیح کیفیت بر کمیت
جملهی «هنوز آنقدر پولدار نشدهام که جنس ارزان بخرم» مصداق بارز ارجحیت کیفیت بر کمیت است. یک محصول با کیفیت خوب، عمرطولانیتری خواهد داشت. اجناس باکیفیت، قابل ترمیم و رفو نیز هستند.
-
خرید لباسهای دست دوم
با جا افتادن فرهنگ خرید لباسهای دست دوم، علاوه بر اینکه از تولید زباله جلوگیری میشود، باعث تولید کمتر لباس جدید هم خواهد شد.
با توجه به گفتهی صلح سبز (GreenPeace)، برای رهایی از چرخهی مصرف گرایی، باید سرعت خود را کاهش دهیم؛ با صرف زمان برای کشف سبک شخصی، مطالعهی کمد لباسمان و کشف آنچه واقعاً به آن نیاز داریم. تعمیرات و نگهداری از لباس (برای ماندگاریطولانیتر)، آن لباس را برایمان خاص و معنادار میکند. هدیه دادن و یا قرض گرفتن لباس برای مراسم با مناسبتهای خاص هم یک روش مؤثر در پایداری محسوب میشود. با این راهکارها دستور کار فست فشن را به چالش میکشیم. گاهی اوقات، تنها کاری که برایخارج شدن از یک چرخهی منفی باید انجام دهیم این است که به اندازهی کافی مکث کنیم تا مسائل را کمی واضحتر و آگاهانه ببینیم.
خرید درمانی آگاهانه و آیندهی پایدار
هدف از پایداری، زندگی کردن به صورت متعادل است که سازگار با طبیعت باشد. علاوه بر آسیبی که فست فشن به محیط زیست میزند، بحث اخلاقیِ وضعیت کارگران و حقوق بسیار پایینشان نیز مطرح است! هیچ کدام از اینها به این منظور نیست که هنگام خرید احساس گناه کنید، بلکه به این منظور است که وقتی سرعت مصرف ما کاهش مییابد، هم محیط زیست، هم روان ما و هم تمام موجودات زندهی کرهی زمین از سلامت بیشتری برخوردار هستند. در واقع زمین و منابعش در دست ما امانت هستند و باید آن را به عنوان میراث برای آیندگان باقی بگذاریم. پس بهتر است هرچه سریعتر از این چرخهی معیوب فست فشن و خرید درمانی بیرون بیاییم. شما به عنوان ساکنان کرهی زمین، سبک زندگی پایداری دارید؟ چه میزان محیط زیست و آیندهی زمین برای شما اهمیت است؟ نظراتتان را با ما بهاشتراک بگذارید.