فصلها به عنوان یک مترونوم جهانی برای تجارت مد در سراسر جهان عمل میکنند و سرعت و زمان توسعه، بازاریابی و فروش مجموعههای جدید را مشخص میکنند. به طور معمول در دنیای مد، کالکشنبندی بر اساس فصلها به دو فصل تقسیم میشوند؛ کالکشنبندی فصل بهار/تابستان (Spring/Summer) و پاییز/زمستان (Autumn/Winter). فصل مد بهار/تابستان از ژانویه آغاز میشود و در ژوئن به پایان میرسد. فصل مد پاییز/زمستان در ماه جولای شروع میشود و تا دسامبر ادامه دارد. این دو هفتهی مد در پاریس، میلان، نیویورک و لندن برگزار میشود. علاوه بر این فصلها و هفتههای مد، فصلهای دیگری از جمله Resort و Pre-Fall نیز وجود دارند. فصلهای مد بعضی از برندهای فست فشن گاهاً تا ۵۲ فصل میرسد؛ تقریباً هفتهای از یک کالکشن رونمایی میکنند. آیا به این همه فصل در دنیای مد احتیاج داریم؟ در این مقاله ابتدا علت زیادهروی در فصلهای فشن را بررسی میکنیم. سپس با مد بدون فصل و تأثیر آن در آیندهی فشن و مد پایدار آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
این مطلب در دسته بندی مد پایدار و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
کالکشن هفتگی برندهای فست فشن
در ۳۰ سال گذشته از داشتن دو فصل مد به پنج فصل یا بیشتر تبدیل شدهایم. در قلمرو فست فشن، جایی که برندهایی مانند زارا با سرعت بالا و قیمتهایی که مشتریان بیشتری میتوانند به آن دسترسی داشته باشند، رقیبهای طراحان را به دست میآورند، این چرخه تا ۵۲ فصل پیش رفته است! اساساً هر هفته از سال از کالکشن جدیدی از لباس رونمایی میکنند. به طور مثال تنها با ایجاد یک برش خاص در لباس، یک ترند جدید به وجود میآید. به گفتهی مارا هافمن (Mara Hoffman)، طراح برند پایدار همنام خود، این فصل مدها و کالکشنها، دیدگاه مصرفگرایی را افزایش میدهد که کاملاً به سود شرکتها مربوط میشود.
مد بدون فصل
بیایید دست از وانمود کردن اینکه هر فصل به لباس جدیدی احتیاج داریم، برداریم. سپس میتوانیم متوجه شویم که چگونه بدون فصل بودن فشن، میتواند باعث صرفهجویی در پول، همچنین باعث نجات زمین شود. در واقع لباسهای بدون فصل، بیزمان و قابل تنظیم هستند. جنبش مد بدون فصل در ابتدا در حدود سال ۲۰۲۰، در زمان شروع همهگیری ویروس کرونا آغاز شد. این زنگ هشداری بود که افراد برجسته مد لوکس مانند آلساندرو میکله (Alessandro Michele)، مدیر خلاق گوچی را به بازنگری در تأثیر کالکشنهای بدون فصل بر محیط زیست و جامعه نیز سوق داد.
استراتژی مد بدون فصل این است که آیتمهای کمتر ولی باکیفیتی بخرید که بیشتر از یک فصل دوام داشته باشند. در واقع این نوع کالکشن در مورد مصرف آگاهانه است و میتواند شامل بازیافت و رفو لباس نیز باشد؛ یعنی پوشیدن لباسها بیش از یک بار! در واقع برای بسیاری از فصول آینده. مد بدون فصل، مد آهسته و پایدار است. کیت میدلتون (Kate Middleton) یکی از مدافعان کالکشنهای بدون فصل است.
مزایای مد بدون فصل
مد بدون فصل یک سبک زندگی پایدار است. این جنبش بدون فصل بودن فشن، فرصتی را برای طراحان فراهم میکند که آیتمهای پرفروش موجود را طراحی و تولید کنند. در واقع طراحان به جای ارائهی یک مجموعهی کاملاً جدید، میتوانند روی افزایش مجموعهی موجود تمرکز کنند و به جای تلاش برای فروش کالکشن جدید در هر فصل، روی ایجاد کالکشنی کاربردیتر کار کنند. علاوه بر این مد بدون فصل مزایایی دارد که با هم بررسی میکنیم.
-
کاهش خریدهای فوری
یک کالکشن بدون فصل به خریداران زمان بیشتری برای فکر کردن در مورد خرید آیتمها را میدهد. اگر یک سبک فقط برای مدت کوتاهی در دسترس باشد، احساس میکنیم که باید فوراً آن را بخریم که میتواند منجر به خریدهای ناگهانی شود. داشتن زمان برای فکر کردن در مورد تهیهی یک آیتم به این معنی است که مشتریان میتوانند مطمئن شوند که این یک سرمایهگذاری خوب برای کمد لباس آنها است بدون اینکه فشاری باشد که ممکن است به زودی out of fashion شود.
-
کنسل شدن فشنشوها
قبلاً مشتریان برای سفارش استایلهای فصل آینده در فشن شوها شرکت میکردند. اما امروزه با وجود کالکشنهای بدون فصل، میتوان از برگزاری هرسالهی فشن شوها جلوگیری کرد. طبق تخمین مجلهی Forbes یک شوی ۱۰ تا ۱۵ دقیقهای مد، میتواند از ۲۰۰ هزار دلار تا بیش از ۱ میلیون دلار هزینه داشته باشد که شامل هزینهی مدلها، محل برگزاری، آرایش مو و صورت، استایلیستها، نورپردازی و … است. این مراسمها صرفاً یک رویداد سرگرمکننده برای جلب توجه افراد مشهور و تأثیرگذار است.
-
توسعهی استایل شخصی
مد بدون فصل به معنای حذف ترندهای فصلی نیز است تا مصرفکنندگان بتوانند به جای اینکه تحت فشار قرار بگیرند تا کمد لباس خود را با جدیدترین ترند روز، به روز کنند، روی سبک لباسهایی که دوست دارند تمرکز کنند. همچنین حذف محدودیتهای ترند روز کمک میکند تا در ست کردن لباسهایمان خلاق شویم.
صادقانه بگویم، فکر نمیکنم که برندهای مد معمولی به این زودی فصلها را کنار بگذارند، زیرا با این روش مد فصلی آنها همیشه محصول جدیدی برای عرضه دارند و لباسهای بیشتری میفروشند. با این حال یک برند بدون فصل کاملاً با ارزشهای مورد حمایت جنبش مد آهسته مطابقت دارد. برند سوئدی Asket، برند دانمارکی Buena Onda، برند آمریکایی Ouisa، برند بلژیکی Mosaert و برند آمریکایی Cuyana، برندهای مد بسیار آهسته هستند که کالکشنهای بدون فصل را در آغوش میگیرند و با جایگزین کردن روندهای زودگذر با حس ماندگاری، اخلاق ارجحیت کیفیت بر کمیت را پذیرفتهاند. دیدن برندهای آگاه و برجسته که این مسیر را طی میکنند فوق العاده است و امیدوارم برندهای بیشتری همراه شوند. نظر شما در مورد کالکشنهای بدون فصل چیست؟آیا مد بدون فصل، آیندهی مد پایدار است؟ نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید.