این مطلب در دسته بندی بازاریابی مد و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
نگاهی به بازریابی عصبی یا Neuromarketing
شاید شما هم تصور کنید که بازاریابی عصبی یک شیوه نوین است. اما شواهد نشان میدهد آغاز تحقیقات علمی روی مغز انسان از زمان مصریان باستان می باشد.همچنین بررسی ها نشان میدهند که از چند دهه ی معاصر میل به شناخت ذهن انسان وجود داشتهاست.
دهه ۱۹۹۰تحقیق و بررسی های قوی تری در زمینه بازرایابی عصبی انجام شد. از پیشگامان این امر پروفسور Gerald Zaltman بود که حق مالکیت اختراع تکنیکZMET را به نام خود ثبت کرد. این تکنیک به بررسی تفکر ناخودآگاهی می پردازد که منجر به بروز رفتارهای گوناگون می شود و بر توضیح چرایی رفتار مشتری تمرکز دارد.
FMRI وEEG چیست؟
FMRI وEEGروش های متداولی در بازاریابی عصبی هستندکه برای بررسی و تحلیل ذهن بکار میروند. با استفاده ازاین فناوری ها میتوان رفتار انسان ها را بررسی و آنها رابه مشتریان وفادار تبدیل کرد.
امروزه بیزنس های آنلاین مثل Amazon, Forever 21, eBay و …برای نظر سنجی مشتریان بازاریابی عصبی را جایگزین روش های سنتی کرده اند.
درک نیاز ها و احساسات مصرف کننده ها در میزان موفقیت خرده فروشی ها تاثیر بسزایی دارند. در همین راستا برندهای خرده فروشی با تحقیق و آنالیز رفتار مشتری به نیازهای آینده آنها دسترسی پیدا کرده و در پی آن برای تولیدات و نحوه اراﺋه محصولاتشان برنامه ریزی میکنند. این امر با استفاده از عناصر تبلیغاتی و روانشناسی محقق میشود.
بازاریابی عصبی و خرده فروشی
پیشرفت سریع تکنولوژی دائما تغییراتی در رفتار مشتریان به وجود می آورد. تحقیقات نشان میدهندبرای شناخت بهتر مشتری و بازارسنجی روش های سنتی دیگر جوابگو نیست. در نتیجه باید با روشهای نوین ازجمله بازریابی عصبی برای شناخت بهتر احساسات مشتریان استفاده نمود.
در تعریف کامل تری از بازریابی عصبی میتوان گفت که:
بازاریابی عصبی به درک بهتر ما از طیف وسیعی از شرایط معمول زندگی بشری کمک میکند.این روش تلفیق سه علم بازاریابی، عصبشناسی و روانشناسی است.
برای مثال از یکسری مصرف کننده ها میشنویم “من به این کالا نیاز نداشتم ولی احساس کردم پیشنهاد خیلی خوبیه و خرید کردم.”این موضوع نشان دهنده این است که برند خرده فروشی توانسته از بازریابی عصبی بخوبی برای افزایش حجم فروش کالای خود بهره بگیرد.
پیچیدگی ذهن مشتری
متخصصین بازاریابی عصبی بر این باورند که مغز انسان نسبت به فرآیند های پیچیده و فعالیت هایی که انرژی زیادی از مغز میگیرد, واکنش منفی نشان می دهد.
به این صورت که در رفتار مشتریانی که بصورت آنلاین اقدام به خرید میکنند دیده شده است که وقتی ذهن فرد با پیچیدگی های پرداخت یا بینظمی لیست محصولات یا عدم تناسب رنگ های استفاده شده در وبسایت مواجه میشود عموما طبق قانون کمترین تلاش ذهن از خرید منصرف شده و از برندی خرید نهایی خود را انجام داده است که ذهن در مواجه با فرایند خرید از وبسایت⸲ دچار کمترین اصطحکاک بوده است.
همین واکنش باعث میشود که بعضی از شرکتها با کاهش تعداد کلیک به یک کلیک⸲ خریدی بدون دردسر را برای مشتریان خود فراهم کنند.
یک نمونه موفق Neuromarketing
Victoria’s Secretبعنوان یک برند انحصاری لباس زیر زنانه از دوتکنیک بازریابی عصبی استفاده میکند.
رنگ صورتی
رنگ صورتی این برند را با زنانگی⸲ عشق و بازیگوشی مرتبط میکند.
Secret
کلمه “راز” حس کنجکاوی و جذابیت را القا کرده و مشتری هارا برای ارضای این حس کنجکاوی, تحریک به خرید میکند.