از زمان ظهور رسانهها و شبکههای اجتماعی شاهد تغییرات فراوانی بوده است و دلیل این موضوع این است که امروزه مصرف کنندگان به جای برندها و یک سبک خاص، ترندهای فشن را دنبال میکنند.
این مطلب در دسته بندی فشن مدیا و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
از دیگر نقشهای رسانههای اجتماعی در فشن میتوان به این موضوع اشاره کرد، که این رسانهها باعث شدهاند تا مصرفکنندگان بسیار سریعتر از گذشته ترندهای مد و سبکهای جدید را اتخاذ کنند و به طبع بسیار سریعتر هم از یک ترند خارج شوند. با توجه به این موضوع برندها باید در پیشبینی ترندهای فشن بسیار سریعتر عمل کنند تا بتوانند رضایت مشتریان خود را بیش از پیش جلب نمایند.
پیشبینی ترندهای فشن با استفاده از تحلیل رسانههای اجتماعی فشن، به برندهای مد این امکان را میدهد تا از بیشترین پتانسیل خود برای تجارتی موفق و خلاقانه استفاده کنند.
سردمداران صنعت مد در گذشته سردبیران، طراحان با تجربه، برندهای بسیار مطرح و خرده فروشان قدرتمند بودند. حدود ۱۰ سال پیش، مجلات مد هنوز به عنوان کتاب مقدسی برای الهام گرفتن از فشن و آشنایی با آیتمهای جدید هر فصل در نظر گرفته میشدند.
از زمانی که شبکه اجتماعی اینستاگرام در سال ۲۰۱۰ معرفی و راه اندازی شد، چیزهایی زیادی چه در حوزه فشن و چه در بسیاری حوزههای کسبوکارهای دیگر تغییر کرده است.
تا حدی که امروزه بیش از ۱۰۰ میلیون تصویر روزانه در اینستاگرام به اشتراک گذاشته میشود و ماهانه چیزی نزدیک به ۱ میلیارد کاربر از این تصاویر و شاید ویدیوها دیدن میکنند. فقط برای چند لحظه قدرت این تصاویر را تصور کنید!
در واقع این تصاویر تقریبا بر سه چهارم خریدهای کاربران از برندها اثر میگذارند و اغلب توسط خود برندهایی هدایت میشوند که با برندها و اینفلوئنسرها و به طور کلی افراد مشهور همکاری میکنند.
به طور مثال، یکی از لوکبوکهای ۲۰۲۰ گوچی توسط تعدادی از افراد مشهور از جمله هری استایلز و بیلی آیلیش مورد استفاده قرار گرفته است. جای تعجب نیست که این برند در رتبه ۳ محبوبترین برندهای Lyst در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ قرار گرفت. در این بین با وجود پلتفرمی مانند اینستاگرام که این امکان را میدهد تا برندها روی تصاویر مربوط به آیتمهای مختلف مستقیما برچسب قیمت و لینک خرید خود را قرار دهند، کاربران تنها یک کلیک با خرید از برندهای محبوب فاصله خواهند داشت.
جالب است بدانید طبق گزارشی از Big Commerce، اینفلوئنسرهایی با کمتر از ۳۵۰۰۰ فالوور، بیشترین نرخ تعامل یا engagement را با عددی حدود ۵.۳٪ دریافت میکنند.
در واقع مصرفکنندگان بیشتر از افراد مشهور و سلبریتیها، به صحبتهای اطرافیان خود یا اینفلوئنسرهایی که ارتباط صمیمانهتری با عموم مردم دارند و رابطهای بر پایه اعتماد و صمیمیت با مخاطبین خود ایجاد میکنند، گوش میدهند. همان گزارش اشاره میکند که حدود ۹۱٪ از کاربران، به سایر کاربران و نظرات آنها اعتماد دارند.
رسانههای اجتماعی یک پلتفرم بسیار قدرتمند برای به اشتراک گذاری و خرید آیتمهای ترندهای جدید هستند، به طوری که حدود ۸۴٪ از خریداران پیش از این که خرید خود را انجام دهند حداقل در یک پلنفرم اجتماعی درباره خرید خود تحقیق کرده و شاید از کاربران دیگر نیز مشورت بگیرد.
به طور کلی به نظر میرسد که اینفلوئنسرهای کوچکتر یا به اصطلاح میکرو اینفلوئنسرها و تبلیغات دهان به دهان بیشترین و پررنگترین نقش را در تبلیغات نسبت به سایر روشها داشته باشند.
اینستاگرام تنها رسانه اجتماعی نیست که الهام بخش تغییر در صنعت مد بوده است. تیک تاک، یوتیوب، ویبو و پینترست نیز پلتفرمهایی هستند که در عرصه فشن نقش بسیار پررنگی را ایفا میکنند زیرا اینفلوئنسرها یا تاثیرگذاران و تاثیر گیرندگان این عرصه هردو از نسل جدید یا نسل Z هستند.
این صداهای جدید به دنیای مد و فشن نیز وارد شدهاند و به نظر میرسد مهمترین دلیل آن هم رفتار مصرفکنندگان در پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام است.
نگاهی از لنز رسانههای اجتماعی برای درک بهتر مصرف کنندگان
با توجه به تاثیر عمده رسانههای اجتماعی بر نحوه خرید مردم، در صورتی که برندها بخواهند از رقبای خود جلو بزنند یا حداقل همسو با آن ها حرکت کنند نمیتوانند تاثیر چشمگیر این صداهای جدید بر کسبوکار خود را نادیده بگیرند و ناچارند از آنها برای پیشبینی ترندهای فشن جدید کمک بگیرند.
نسل جدید از برندها انتظار دارند که دائما با معرفی کالکشنهای کپسولی، همکاریهای انحصاری و محصولات خلاقانه و هیجان انگیر به روز نگه دارند. این موضوع فشار بی پایانی را بر برندها وارد میکند چرا که باید زمان ورود خود به بازار را به تنها چند هفته کاهش دهند.
این مزیت رقابتی برندها را در موقعیت قویتری قرار میدهد تا بتوانند با سرعت بیشتری به ترندهای نوظهور واکنش نشان دهند چرا که با رشد رسانههای اجتماعی، سرعت انتشار ترندهای جدید نیز شتاب میگیرد.
امروزه تنها چند ماه طول میکشد تا برخی از میکرو ترندها توسط جمعیت پذیرفته شوند در حالی تا پیش از ظهور رسانههای اجتماعی این زمان به حدود ۱ تا ۲ سال هم میرسید.
برندها امروزه نه تنها باید خیلی سریع واکنش نشان دهند تا طرحها و سهم خود از بازار را در نظر بگیرند، بلکه باید یاد بگیرند چگونه پیش بینی کنند، در غیر این صورت ترندهای بزرگ پیش روی خود را از دست خواهند داد.
علاوه بر این رسانههای اجتماعی گسترش جریانهای وایرال را تقویت و سرعت بخشیدهاند و به این ترتیب پیش بینی چرخه عمر یک محصول را برای برندها به یک چالش تبدیل کردهاند. برای مثال ترندهایی را دیدهایم که بر خلاف انتظار به سرعت در سطح اینترنت پخش شدهاند (مانند کیف Telfar) و از سوی دیگر ترندهایی را دیدهایم که وارد اینستاگرام شده و یک شبه نیز ناپدید شدهاند.
با چنین سرعتی اکثر برندها در یک مسابقه بی پایان برای تولید محصولات و محتوای بیشتر افتاده و از هدف اصلی خود دور میشوند.
اما راه حل این مشکل چیست؟ چیزی که برندهای زیادی به آن توجه نمیکنند این است که باید به جای حرکت سریعتر «هوشمندانهتر» عمل کنند.
پیشی گرفتن از ترجیحات مصرف کننده برای راهاندازی محصولات قوی و همسو با هویت برند خود، و همچنین پیشبینی ترندهای فشن و تقاضای مصرفکنندگان برای رسیدن به تعادلی میان تازگی و تداوم و خلق محصولاتی مد روز و نمادین.
به این منظور باید از ابزارهای آنالیز شبکههای اجتماعی استفاده کرد. برای مثال خود پلتفرم اینستاگرام از یک ابزار به نام insight برخوردار است که به برندها کمک میکند به خوبی از از بازار و ترجیحات مصرف کنندگان حوزه خود آگاه شود.
استفاده از رسانههای اجتماعی برای پیشبینی ترندهای فشن
اگر در گذشته حرفهایهای مد به آنچه مصرفکنندگان در خیابانها میپوشیدند نگاه میکردند تا آنالیزی از بازار بدست بیاورند، «استایل خیابانی» اکنون اهمیت بیشتری نیز به صورت آنلاین پیدا کرده است.
این بدان معنی است که داده های مصرف کننده بسیار بیشتری برای تجزیه و تحلیل وجود دارند. شبکهها و رسانههای اجتماعی منعکس کننده مطلوبیت، پذیرش ترندهای مدو چگونگی تبدیل آنها از ترندهای هیجان انگیز به موفقیتهای تجاری است.
طبق مطالعات انجام شده توسط Heuritech، نشان میدهد برخی رفتارها در اینستاگرام میتواند نشان از ترندهای ۶ تا ۱۲ ماه آینده داشته باشد. ارقام و آمار و برخی عکسهایی که نشان دهنده افرادی هستند که از آیتمهای مد خاصی استفاده میکنند میتواند به کارشناسان مد در پیشبینی ترندهای آینده کمک کند.
کری مورفی، موسس برند فابریکانت در آمستردام، میگوید: «برندها در حال حاضر به دنبال راههایی برای بازتعریف فرهنگ و مسئولیتهای خود با ذهنیت دیجیتالی تر هستند.»
طراحان همیشه به آنچه امروز رخ میدهد نگاه کرده اند تا برای فردا طراحی کنند. رسانههای اجتماعی روشی را که طراحان این کار را انجام میدهند تغییر دادهاند و دریچهای رو به دنیای جدید برای آنها باز کردهاند.
امروزه تکنولوژی میتواند در وقت گرانبهای طراحان صرفهجویی کند تا بتوانند روی کاری که در آن تبهر دارند یعنی «خلق کردن»، تمرکز کنند.