واضح است که موفقیت برندها تصادفی نیست، اما مسیر موفقیت آنها چندان محسوس و واضح نیست. چیزی که ما از یک برند درک میکنیم، همان چیزی است که آن برند برنامهریزی کرده است تا به ما نشان دهد. هر مقداری که این برنامهریزی دقیقتر و حرفهایتر باشد، آن برند از دید ما که مخاطبان هدف هستیم، به برندی قابل قبولتر تبدیل میشود، تا جایی که به اولویت ما برای خرید تبدیل میشود.
این برنامهریزی، استراتژی برند نام دارد. برندها با کمک متخصصین برندینگ، برای خود هدف تعیین میکنند و مسیر رسیدن به این هدف را پلهپله طراحی میکنند. ما در این مقاله میخواهیم به پشت صحنهی طراحی استراتژی برندها برویم و به طور کامل با این مسیر آشنا شویم.
این مطلب در دسته بندی برندسازی مد و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
استراتژی برند چیست؟
استراتژی به معنی برنامهریزی کردن مسیر، برای رسیدن به یک هدف مشخص است. در واقع، داشتن استراتژی قبل از اجرایی کردن، یکی از مهمترین پیشنیازها برای رسیدن به هدف موردنظر است.
برند نیز هویت و داستان یک شرکت است که آن را از سایر رقبایش متمایز میکند. در واقع برندسازی یا همان برندینگ، فرآیند خلق این داستان و هویت است، به گونهای که بتواند در ذهن مخاطب هدف، جایگاهی را به دست آورد و تبدیل به اولویت آنها برای معامله یا خرید شود.
اکنون از ترکیب این دو مفهوم، به استراتژی برند میرسیم.
استراتژی برند در واقع برنامهای است که در بلندمدت، چهارچوب برند و طیف گستردهای از فعالیتها را برای آن تعریف میکند. این برنامه باید بتواند برندی قوی ایجاد کند که از رقبا متمایز باشد و ذهن و قلب مخاطبان هدفش را تسخیر کند. به این دلایل، داشتن یک برند قوی، از داراییهای یک شرکت محسوب میشود.
هدف استراتژی برند آن است که بتواند فرآیندی را خلق کند که در آن، نیازها و احساسات مخاطب را به طور عمیق بشناسد و همچنین بتواند قدم به قدم میزان درک عموم مردم، از برند شما را افزایش دهد.
چه کسانی به استراتژی برند نیاز دارند؟
استراتژی برای هر کسبوکار یا سازمانی که می خواهد یک هویت برند قوی ایجاد کند، مهم است که میتواند شامل افراد زیر شود:
ـاستارتآپها و کسبوکارهای کوچکی که به دنبال ایجاد آگاهی از برند و متمایز کردن خود از رقبا هستند.
ـشرکتهایی که میخواهند برندشان را رشد دهند و در بازار در حال تغییر، باقی بمانند.
ـبرندهای شخصی، مانند اینفلوئنسرها یا چهرههای عمومی، که میخواهند شهرتی قوی برای برندشان در فضای آنلاین، ایجاد کنند.
داشتن یک استراتژی برند چه کمکی به افراد میکند؟
- ارزشها و پیام منحصر به فردی را برای برند آنها تعریف میکند.
- هویت بصری ثابتی برای برند در همه بخشهای بازاریابی ایجاد میکند.
- باعث ایجاد حس اعتماد و وفاداری در مشتریان و حامیان میشود.
- در یک بازار شلوغ، برند موردنظر را از سایر رقبا متمایز میکند.
به طور کلی، هر سازمانی که میخواهد یک نام تجاری قوی و قابلتوجه برای خود بسازد، باید در توسعه یک استراتژی برند جامع سرمایهگذاری کند.
چه کسانی استراتژی برند را طراحی میکنند؟
این استراتژی برای کسبوکارها معمولا توسط تیمی از متخصصان برندینگ و مارکتینگ، طراحی میشود. در ادامه به افرادی میپردازیم که در طراحی استراتژی برند نقش دارند:
برند استراتژیست:
برند استراتژیست، مسئول ایجاد یک طرح کلی برای استراتژی برند است. او وظایفی از جمله شناسایی مخاطبان هدف برند، تعریف ارزشهای منحصر به فرد برند و ایجاد یک frame work پیام رسانی برای انتقال پیامهای کلیدی برند به مخاطب را دارد.
مدیر و متخصص بازاریابی:
این فرد مسئول نظارت بر اجرای استراتژی برای برند شما است. او مسئول درک مخاطبان هدف، تجزیه و تحلیل روندهای بازار و توسعه استراتژیهایی برای ارتقای برند است.
مدیر خلاق:
مدیر خلاق مسئول توسعه هویت بصری برند، از جمله لوگوی برند، پالت رنگ، تایپوگرافی و زیباییشناسی کلی برند است.
کپی رایتر:
کپی رایتر مسئول ایجاد محتوای نوشتاری است که از پیامهای برند پشتیبانی میکند. این محتوا میتواند شامل تگ لاینها و سرفصلها باشد.
طراح گرافیک:
طراح گرافیک مسئول ایجاد داراییهای بصری است که از پیامهای برند پشتیبانی میکند. این داراییهای بصری میتوانند تبلیغات دیجیتال و چاپی، گرافیک رسانههای اجتماعی و سایر موارد لازم برای بازاریابی را شامل شوند.
صاحبان و مدیران کسب و کار:
این افراد در تدوین استراتژی حرف آخر را میزنند، زیرا در نهایت آنها مسئول موفقیت کلی کسب و کار موردنظر هستند.
بنابراین تشکیل تیم برای طراحی استراتژی برند، به اندازهی ساختار کسب و کار یا استارتاپ، بودجه و منابع مالی آنها بستگی دارد. در برخی موارد، یک فرد ممکن است مسئول تمام جنبههای استراتژی برند باشد، در حالی که در موارد دیگر، کسبوکارها طراحی استراتژی برند را به یک تیم متخصص در برندینگ و مارکتینگ میسپارند.
چگونه میتوانیم موفقیت یک استراتژی برند را ارزیابی کنیم؟
موفقیت در این مسیر، به عوامل مختلفی از جمله اهداف خاص استراتژی، مخاطبان هدف و فضای رقابتی بستگی دارد. با این حال، در اینجا چند مرحله کلی وجود دارد که میتوان برای ارزیابی موفقیت یک استراتژی برند انجام داد:
اهداف خود را مشخص کنید
قبل از اینکه بتوانید موفقیت استراتژی برند خود را ارزیابی کنید، باید اهداف خود را مشخص کنید. میخواهید برند شما به چه چیزی برسد؟ آیا به دنبال افزایش آگاهی از برند، افزایش فروش یا تثبیت خود به عنوان یک رهبر فکری در صنعت خود هستید؟ هنگامی که اهداف روشنی در ذهن دارید، میتوانید معیارهایی را برای اندازهگیری پیشرفت خود به سمت آن اهداف ایجاد کنید.
معیارهای خود را ردیابی کنید
هنگامی که اهداف و معیارهای خود را مشخص کردید، باید پیشرفت خود را در طول زمان پیگیری کنید. این به شما این امکان را میدهد تا ببینید که آیا این استراتژی برای برند شما تأثیر مطلوبی دارد یا خیر. برخی از معیارهای رایج برای ردیابی، ممکن است شامل ترافیک وبسایت، مشارکت در رسانههای اجتماعی یا درآمد فروش شوند.
دادههای خود را تجزیه و تحلیل کنید
هنگامی که دادهها را در مورد معیارهای خود جمعآوری کردید، باید آنها را تجزیه و تحلیل کنید تا مشخص کنید چه چیزی برایتان مؤثر است. آیا تاکتیکهای خاصی تأثیر بهتری در کسبوکار شما دارند؟ آیا بخش خاصی از مخاطبان شما وجود دارد که به پیام شما به خوبی پاسخ میدهند؟ از دادههای خود برای شناسایی روندهایی استفاده کنید که میتواند به استراتژی برند شما را در آینده الهام ببخشد.
استراتژی خود را تطبیق دهید
براساس تجزیه و تحلیل دادههایتان، ممکن است لازم باشد استراتژی را دوباره تنظیم کنید و با ایجاد تغییرات اندکی، آن را با یافتههای جدید تطبیق دهید. این میتواند شامل تغییر دادن پیامها، تغییر تمرکز بر روی کانالها یا تاکتیکهای مختلف یا ارزیابی مجدد مخاطبان هدف باشد. نکته کلیدی این است که نسبت به دادههای بهدست آمده، انعطافپذیر و پاسخگو باشید و تغییراتی ایجاد کنید که به شما کمک میکند به طور موثرتر به اهداف خود برسید.
چگونه استراتژی برند طراحی کنیم؟
طراحی یک استراتژی برند، گامهای متعددی دارد و افراد مختلفی هستند که میتوانند در این مسیر، نقشهای متفاوتی را بپذیرند. بسیاری از آنها را در این مقاله شناختیم. مسئلهی مهم دیگر در این مسیر شناخت، عناصر مهم در استراتژی برند است که در مقالهی قبلی به آن پرداخته شده است. در مقالههای آتی بیشتر و تخصصیتر این مسیر را واکاوی میکنیم تا یک قدم به طراحی بهترین استراتژی برای یک برند نزدیکتر شویم.
منابع:
https://blog.hubspot.com
https://www.coursera.org
https://builtin.com