چگونه لباسها فرهنگ را نمایش میدهند؟!
هنگام مطالعه لباس در دورههای مختلف تاریخ بشر، میتوانیم آداب و رسوم، اعتقادات، اقتصاد، ارزشها و فناوری را که در آن زمان خاص تاریخی اعمال میشود، درک کنیم؛ به همین ترتیب ظاهر یک فرد چیز های زیادی مانند احساسات و افکار را در مورد او آشکار میکند. با تغییر فرهنگ، همین اتفاق در مورد لباس نیز میافتد.
این مطلب در دسته بندی استایلینگ و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
اما لباس چگونه میتواند فرهنگ فرد را نشان دهد؟!
عادات لباس از مکانی به مکان دیگر متفاوت است؛ زیرا هر فرهنگی دارای سبک لباس منحصر به فرد است، که به آن نسبت داده میشود. لباس همچنین میتواند باورها، آداب و رسوم، ارزشها، اخلاقیات، اقتصاد، هنر و فناوری افراد و گروههای مردم را منعکس کند؛ در واقع مد بهترین روش برای بیان خود، از طریق لباس و اکسسوری های مورد نظر میباشد.
فرهنگ در مد:
فرهنگ، هسته اصلی صنعت مد است و عناصری مانند الگوها، پارچهها و لباسها همراهانی هستند که فرهنگ را به طرق مختلف نشان میدهد.
لباس، ارتباط نزدیکی با ارزشهای اجتماعی و فرهنگی دارد. فرهنگ را میتوان در برخی از انتخاب پوشاک افراد، شناسایی کرد که میتواند نشاندهنده موارد زیر باشد:
اعتقادات مذهبی:
حجاب مسلمان، عادت راهبه، کیپا یهودی
نماد ها:
صلیب، ستاره، چشم، گل و نقاشی های دیگر میتوانند نماد اقبال، ثروت، امید، عشق، قدرت و موارد دیگر باشند.
رویدادهای خاص:
لباس مجلسی، لباس عروس، لباس غسل تعمید، لباس عزا
متعلق:
لباس تیم ورزشی، لباس مدرسه، لباس کار
فعالیت:
لباس ساحلی، لباس ورزشی، لباس بیرونی، لباس اجتماعی
نقش فرهنگ در لباس سنتی:
از نظر تاریخی، لباس نشاندهنده آن چیزی است که فرهنگ آن توسط یک جامعه خاص،قابل قبول است. قبل از جنگ جهانی دوم، پوشیدن شلوار برای زنان غیرقابل قبول بود؛ اما جنگ، آن زنان را مجبور به کار در صنایعی کرد که آن مشاغل توسط مردان انجام میشد؛ این زنان به پوشاک کافی نیاز داشتند که به آنها اجازه دهد کار خود را توسعه دهند؛ بعنوان مثال، شلوار در محدوده بلندی دامن و قرار گرفتن برخی از اعضای بدن، در معرض و قضاوتهای فرهنگی و ادراک اجتماعی است.
علاوهبراین، حتی رنگها و شکلهای متناسب با توجه به فرهنگ، میتوانند معانی مختلفی داشته باشند. درک کدهای لباسی که در یک مکان یا کشور تعیین شده، مناسب و از نظر فرهنگی پذیرفته شده و ضروری است.
لباس در ابتدا بعنوان راهی برای محافظت از بدن ما ایجاد و با گذشت زمان بسیار فراتر از آن تبدیل شد؛ همچنین به ابزاری برای بیان شخصیت و نمادی اجتماعی تبدیل شد. در برخی از مناطق جهان، بیشتر در آسیا، لباس برای نشان دادن طبقات مختلف یا موقعیت خاصی در جامعه استفاده میشود. سایر لباسها معمولاً توسط افراد مصمم بعنوان وسیلهای برای ارتباط، تبلیغ و نمایش ایدئولوژیها پوشیده میشود.
برخی از سنتیترین لباسها عبارتند از:
ساری (sari):
پارچه تکجنسیتی بدون دوخت که در هند، پاکستان، سریلانکا، نپال و بنگلادش استفاده میشود.
کیمونو (kimono):
به معنای چیزی برای پوشیدن، این یک ردای سنتی تمام قد است که در ژاپن میپوشند.
کبایا (kebaya):
لباس سنتی بلوز مانند که در مالزی، سنگاپور، تایلند، کامبوج، فیلیپین و برونئی پوشیده میشود.
هانبوک (hanbok):
یک لباس سنتی کرهجنوبی که معمولاً در رنگهای زنده ساخته میشود.
شوکا (shuka):
به معنی ورقه است و در تانزانیا و کنیا به دور بدن پیچیده میشود و معمولاً به رنگ قرمز است.
کیلت (kilt):
یک لباس سنتی اسکاتلندی شبیه به دامن، همراه با چیندار در پشت، که معمولاً از پشم با طرح تارتان(پیچازی) تولید میشود.
آگبادا (agbada):
این لباس توسط مردان آفریقایی پوشیده میشود؛ این لباس یک ردای آستین پهن است که با گلدوزی های پیچیده تزئین شدهاست.
هیوپیل (huipil):
تونیک گشاد که توسط زنان بومی مکزیک پوشیده و معمولاً با دامن گلدوزی شده آبی، ترکیب میشود.
سخن پایانی:
امروزه جامعه ما به چیزهایی که در آخرین روندهای مد هستند، تحت تاثیر فرهنگ عامه، بعنوان بازتابی از عوامل اجتماعی و نیروهای فرهنگی، ارزش قائل است. مد بسیار مهم است؛ زیرا نشاندهنده تاریخ جهان است. لباس چیزی است که بعنوان یک ضرورت آغاز شده، اما کاربردهای آن بسیار فراتر از آن است؛ مانند یک ابزار داستانگویی قدرتمند!
لباسهای مد روز، معمولاً با ناراحتی همراه است. تمام آن کفشهای پاشنهدار، لباسهای شیک، لباسهای چند قسمتی و… حتی شیکپوشترین شیکپوشان هم، میخواهند آرام و شیک باشند.
شما میتوانید با آموزش دیدن و راهنماییگرفتن از کارشناسان معتبر، بهترین و مناسبترین استایل خود را بسازید و احساس راحتی را بخاطر بسپارید و به دنبال لباسی باشید که آن را وارد زندگی روزمره شما کند. بخاطر داشته باشید که استایل و راحتی، باهم سازگار هستند.