چگونه نیاز سنجی میکنید؟
تصور کنید شما صاحب برند یا فروشگاه خرده فروشی هستید. اگربخواهید عوامل موثر در خرید مشتری را تقویت کرده و عواملی که باعث عدم توجه و فروش محصولتان هستند را حذف کنید چکاری انجام میدهید؟ احتمال دارد خود را بجای خریدار بگذارید و از چشم انداز او به کالا یا کسب و کار خود نگاه کنید. این شیوه نیاز امروزه بازار را برطرف نمیکند و بهتر است سراغ شیوه های نوین بازاریابی و فروش برویم تا احتمال زیان را به حداقل برسانیم. همان طور که قبلا اشاره کردیم بازاریابی عصبی به شنیدن صدای ذهن مشتری و در نتیجه درک خواسته ها و کسب رضایت وی تاثیر بسزایی دارد.
این مطلب در دسته بندی خرده فروشی مد و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
فرض کنید برای خرید یک شومیز به یک پاساژ مراجه کرده اید و از قضا دو فروشگاه شومیز های ترند روز و مناسب سلیقه ی شما را دارند. چه عواملی در انتخابتان تاثیرگذار هستند؟
- چیدمان ویترین مغازه
- نورپردازی و رنگهای رگال ها و لاین های فروشگاه
- تنوع مدل ها
- تنوع سایز ها
- خدمات پس از فروش
- اخلاق پرسنل
آیا شما هم میتوانید به این لیست مواردی را اضافه کنید؟
شاید تصور کنیم که میدانیم چه عواملی در خرید ما تاثیرگذارند, اما واقعیت این است که تمام این تصمیم گیری ها در مغز ما اتفاق میافتند. و در اغلب مواقع ما نمیدانیم که تحت تاثیر چه عامل یا حسی تصمیم به خرید گرفتیم.
رفتار مشتری (consumer behaviour)
یک کار و کسب موفق, نسبت به تغییر میزان فروش کالا و کم و زیاد شدن مشتریان بالقوه خود حساس است. بهتر است بگوییم میزان فروش و محبوبیت هر برندی میتواند الگوی پیشرفت آن برند را در آینده شفاف تر کرده و ریسک های احتمالی را برایشان کاهش دهد.
یکی از کارهایی که یک برند موفق در این راستا میتواند انجام دهد تحلیل رفتار مشتری است, با رمزگشایی از ذهن و رفتار مشتریان به اطلاعاتی دست پیدا میکنیم که عموما خود مصرف کننده هم از آن اطلاعی ندارد.
برای مثال یک روز معمولی که برای رفتن به محل کار خود حاضر میشوید چه کارهایی انجام میدهید؟ انتخاب لباس, عطر, آماده کردن میز صبحانه, تصمیم گیری برای وعده ناهار و …
همه اینها و هرآنچه که شما به ذهنتان خطور میکند تصمیماتی هستند که به نظر ما اهمیت چندانی ندارد و صرفا یک تصمیم یا رفتار روزانه است. اما از نظر بازاریابی نوین این تصمیمات بسیار ارزشمند هستند, چرا که با رمزگشایی فرایندی که زمان تصمیم گیری رخ میدهد, میتوانند به برند ها برای افزایش درآمد و کاهش ضرر کمک شایانی کنند.
روند رمزگشایی ذهن مشتریان با Neuromarketing
با تکنیک Neuromarketing و استفاده از فناوری های موجود میتوان عکس العمل مشتریان نسبت به محرک هایی که میخواهیم بررسی کنیم را اندازه بگیریم. فناوری هایی مثل ردیابی چشم, نوار مغذی یا EEG, تجزیه و تحلیل حالت صورت FEA , تصویربرداری FRMI و … .
در این مقاله در نظر داریم کمی درمورد تکنیک ردیابی چشم با شما صحبت کنیم.
ردیابی چشم (eye tracking)
تاکنون شنیدید که میگویند “چشم ها هرگز دروغ نمیگویند” ؟ چشم انسان حدود دو بار در ثانیه مرکز دید را مشخص میکند بدون آن که فرد متوجه این روند باشد. این تکنیک در بازاریابی عصبی کاربردهای متفاوتی دارد در اصل بازاریابی عصبی با ردیابی چشم میتواند به ما بگوید مرکز توجه کجاست و آیا توانستیم توجه فرد را به موضوع مورد نظرمان جلب کنیم یا خیر.
اگر بخواهیم میزان توجه مغز فرد به چیزی که میبیند را بسنجیم میتوانیم از چشم ها استفاده کنیم برای این منظور کافیست که مسیر حرکت چشم ها را بررسی کنیم و با مطالعه و تحقیق درمورد وضعیت چشم, تغییرات اندازه مردمک, سرعت و تعداد پلک زدن, نقاط تثبیت چشم و مسیر حرکت بین این نقاط و … به میزان توجه فرد نسبت به آن موضوع پی ببریم. تجربه ثابت کرده است; زمانی که به نقطه ای چشم میدوزیم (حتی برای چند ثانیه), یعنی چیزی توجه ما را جلب کرده است.
کاربرد های ردیابی چشم بسیارند. فعلا روی صحبت ما با دو مورد از این عنوان هاست:
- تجربه و تعامل کاربر
- بازاریابی و رفتار مصرف کننده
در مقالات بعدی درمورد هریک از این کاربردها بیشتر صحبت خواهیم کرد.