در مقالات قبل به چرم شراب و چرم آناناس که نوعی چرم وگان است، پرداختیم. در این مقاله قصد داریم یکی دیگر از چرمهای وگان، یعنی چرم سیب را معرفی کنیم.
این مطلب در دسته بندی مد پایدار و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
داستان تولید چرم سیب چیست؟
داستان چرم سیب از سال 2004 آغاز شد، جایی که آلبرتو ولکان(Alberto Volcan)، مخترع ایتالیایی، به دنبال راهحلی برای استفاده از ضایعات سیب باقیمانده از صنعت آبمیوه و کمپوت در شمال ایتالیا بود.
اولین ساخته او یک کاغذ زیست محیطی بود که با استفاده از 15 درصد ضایعات سیب ساخته شد که تأثیر CO2 را 20 تا 25 درصد در مقایسه با سایر کاغذها کاهش داد.
اما این تازه آغاز ماجرا بود، او متوجه شد که میتوان از پسماندههای سیب محصولات تجاری بیشتری تولید کرد برای همین تصمیم گرفت که با Frumat که یک شرکت متخصص در زمینه بازیافت ضایعات صنعتی است همکاری کند و ایده خود را گسترش دهد.
یکی از اولین پروژههای توسعه یافته، چسب گیاهی بود که به خودی خود موفقیتآمیز نبود. با این حال آلبرتو تسلیم نشد و روی آن دوباره کار کرد و این محصول را در دستگاه پاستا قرار داد. ورقهی ایجاد شده اساس چرم سیب شد! محصول جدید قابل تنفس، ضد آب و بادوام بود که آن را توسعه دادند و از نظر تجاری به محصولی قابل استفاده تبدیل شد که تاثیر بسیار مهمی در صنعت گذاشت.
مراحل تولید چرم سیب چگونه است؟
چرم سیب یک ماده زیستی است و تا حدی بیولوژیک است. سالانه در منطقه Tyrol در شمال ایتالیا، مقدار زیادی سیب رشد میکند.از این سیبها برای مربا و آبمیوه استفاده میکنند. در تهیه مربا و آبمیوه ضایعاتی همچون دانه، ساقه و پوست سیب باقی میماند. قبل از اینکه چرم سیب به وجود بیاید، این “مواد باقی مانده” به سادگی دور ریخته میشد و برای صنعت غیرقابل استفاده بود.
امروزه Frumat این ضایعات میوههای هدر رفته را جمعآوری میکند و آنها را به یک محصول تجاری تبدیل میکند. این شرکت پس از خرد کردن ضایعات، آنها را بهطور طبیعی خشک میکند و پودر ریزی بهوجود میآید. این پودر با نوعی رزین ترکیب میشود که اساساً خشک میشود و به صورت صاف تبدیل به ماده نهایی یعنی چرم سیب میشود.
تا 50 درصد مواد نهایی را سیب تشکیل میدهد و ماده باقی مانده رزین است که اساسا پودر را میپوشاند و مواد را در کنار هم نگه میدارد. این رزین همان ماده است که چرم مصنوعی معمولی را با آن میسازند که به آن پلی اورتان میگویند.
آیا چرم سیب پایدار است؟
نمیتوان قاطعانه گفت که این چرم پایدار است زیرا در تولید آن از پلیاورتان که یک ماده شیمیایی است استفاده میشود، گرچه این ماده نسبت به مادههای دیگر آسیب کمتری میرساند اما نمیتوان آن را یک ماده کاملا دوستدار محیطزیست خواند.
اما اگر بخواهیم از دید دیگر نگاه کنیم، در تولید چرم سیب CO2 و گاز گلخانهای بسیار کمتری استفاده میشود، همچنین در تولید این چرم ما از پسماندههای سیب استفاده میکنیم که خود گامی مثبت به سمت جهان پایدار است.
بهعلاوه وقتی که پایداری را در نظر میگیریم باید اخلاقی بودن را نیز در نظر بگیریم. صنعت چرم طبیعی، سالانه هزاران حیوان را سلاخی میکند تا از پوست آن بهره ببرند اما در چرمهای گیاهی، نهتنها هیچ حیوانی آسیب نمیبیند بلکه از پسماندههای گیاهان در صنعت بهرهمند میشوند.
کدام برندها از این چرم استفاده میکنند؟
خوشبختانه برندهایی وجود دارند که از این چرم، کیف، کفش، بوت، اکسسوری و…. با کیفیتی تولید میکنند.
در زیر با برخی از این برندها آشنا میشویم.
برند Samara
این برند یکی از اولین برندهایی است که از چرم پوست سیب استفاده کرد. این برند دارای مجموعهای باشکوه از کیفهای وگان است.
برند Good Guys Don’t Wear Leather
این برند که تمام کفشهای خود را از چرم سیب در محیط کاری منصفانهای تولید میکند. در این برند شما میتوانید انواع کفشهای زنانه و مردانه تولید شده با استفاده از چرم وگان را مشاهده کنید.
برند Komrads
این برند کفشها و کتانیهایی را برای افرادی که عاشق کره زمین هستند تولید میکند. این برند با استفاده از چرم سیب برای مواد رویه کفش، در کنار کفی لاستیکی بازیافتی، آستر و توری با استفاده از بطریهای پلاستیکی بازیافتی، محصولاتی جذاب تولید میکند.
آینده این چرم چگونه خواهد بود؟
پیشبینی میشود که با توجه به اینکه جهان در تلاش است تا به سمت پایداری قدم بردارد، تولید این چرم نیز افزایش پیدا کند. علاوه بر این تولیدکنندگان تلاش خواهند کرد که شرایط و فرآیند تولید آن را پایدارتر کنند.
نظر شما درباره این چرم چیست؟ آیا ما میتوانیم در آینده در کشور خود از این محصول استفاده کنیم؟