فست فشن چیست؟
صنعت مد و فشن برخلاف ظاهری پرزرق و برق و چشمنواز تبدیل به دشمنی بزرگ برای طبیعت شده است، این صنعت با تمام شکوه و جلالش، جزو آلودهترین و پرضررترین صنایعی است که در این کره خاکی وجود دارد. یکی از تاریکترین قسمتهای مد “فست فشن” است، اصطلاح “فست فشن” یکی از پرکاربردترین اصطلاحات در این صنعت است. فست فشن به شرکتها و برندهایی گفته میشود که محصولاتی با قیمت پایین در سریعترین زمان ممکن تولید میکنند به همین دلیل شما میتوانید به راحتی بعد از گذشت کمترین زمان از کتواک، محصولات برند فستفشن را در فروشگاهایشان مشاهده کنید.
اما ارزان و سریع بودن این صنعت برای طبیعت و بسیاری از مردم جهان گران تمام میشود، اگر بخواهیم با عینکی متفاوت بنگریم هزینه ارزان بودن لباس را طبیعت و برخی از مردم فقیرنشین کره خاکی پرداخت میکنند.
این مطلب در دسته بندی مد پایدار و در وبسایت بک استیج - پشت صحنه دنیای مد نوشته شده. با ما همراه باشید.
چرا باید از فستفشن دوری کرد؟
1. آلودگی و مصرف فراوان آب:
استفاده از مواد ارزان و شیمیایی باعث میشود که صنعت فست فشن یکی از آلودهکنندهترین صنایع باشد. برای مثال در بنگلادش، سالانه حدود 22هزار تن آلاینده سمی از طریق کارخانهها وارد آبراهها و رودخانهها میشود. در ادامه این آبهای آلوده بر سلامت افرادی که در اطراف آن زندگی میکند تاثیر میگذارد و سلامت آنها را بهخطر میاندازد.
علاوه بر آن رنگآمیزی و تولید پارچه به آبهای شیرین زیادی نیاز دارد و باعث هدر رفتن مقدار زیادی آب میشود.
2. بردهداری نوین:
شاید با خود فکر کنید که نظام بردهداری سالیان سال است که به پایان رسیده، اما متاسفانه واقعیت چیز دیگری است. صنعت “فستفشن” نظام جدیدی از بردهداری را در حوزه فعالیت خود جای داده است. حقوق کم، محیط نامناسب، ساعتهای طولانی کار، کودکان کار و … همه و همه در نظام بردهداری فست فشن قرار دارد.
محصولات فست فشن در کشورهای فقیرنشین مثل بنگلادش، ویتنام، سریلانکا، اندونزی و فیلیپین تولید میشود.
در آپریل سال 2013 صنعت مد شاهد مرگبارترین حادثه تولید لباس بود، ساختمان هشت طبقه “رانا پلازا” در بنگلادش فرو ریخت که در پی آن 1134 کارگر کشته و 2500 نفر زخمی شدن، این فاجعه زمانی اتفاق افتاد که در مورد ناامنی آن ساختمان هشدار داده بودند ولی مدیران آن از مسئولیت خود شانه خالی کردند و کارگاه را تعطیل نکردند.
3. کشتن و نابودی حیوانات:
یکی از دردناکترین قسمتهای این صنعت کشتن و نابودی حیوانات برای داشتن لباس است. متاسفانه سالیانه هزاران حیوان به دست این صنعت کشته میشوند تا از پوست چرم، پشم و … آنها استفاده شود.
4. آسیب روانی به مصرفکنندگان:
فستفشن باعث میشود که ما هر روز مصرفگراتر شویم و حس نیاز به خرید را در ما ایجاد میکند. این صنعت به ما میگوید برای بهروز ماندن نیاز به خرید بیشتری داری که این عمل میتواند حس نارضایتی وحس نیاز همیشگی در ما ایجاد کند.
وظیفه ما در قبال این آسیبها چیست؟
ما میتوانیم با مطالعه دقیق و بررسی همه جانبه از برندهایی خرید کنیم که کمترین آسیب را میرسانند و با خرید کمتر و انتخاب بهتر تاثیر بسیار مهمی میتوان بر روی زمین گذاشت. فراموش نکنیم لباسی که بر تن میکنیم میتواند در عین ارزان بودن هزینههای زیادی داشته باشد.